Utställningen Mellanrum

Bengt af Geijerstam

INFLYKTER

Bengt af Geijerstam (f.-44) Yrkesfotograf med kultur och friluftsliv som främsta intressen. Gjort flera böcker som Än Strömmar Torne älv, Stockholms Vildmarker, Med cykel i Europa,  Vid Ytan, Änglar&Drakar, Krukor&Ktrus

 Resor i världen är ett slags  utflykter men vid sidan om den kommersiella fotografin arbetar jag även med konstfotografi. Den delen av fotografin kan kallas Inflykter i motsats till resandets utflykter. Inflykter är en spegling inåt av föremål och tillstånd.

Det som inspirerar till bild är ljuset. Ljuset lyfter fram en detalj, fäster uppmärksamheten på ett föremål som annars skulle varit osett.

 En gång rullade en bit näver framför mina fötter, en flortunn bit, som envist höll sig kvar framför mig tills jag böjde mig ner och tog upp den.  Någon gång skulle den var med på en bild. Första gången på en av morianerna i Ulriksdals slottspark, en bröstbild på en av skulpturerna. Ur detta växte en serie om näver fram. Näver och hud, näver som symbol för människans hud eller yta om man så vill.

Fotografierna är gjorda med storformatskamera. Negativformaten är 8 x 10´  (20 x 25 cm)  eller 10 x 12´ (24 x 30 cm). Det stora negativformatet innebär att fotografierna inte förstoras Bilderna är kontaktkopierade på samma sätt som fotograferna gjorde vid sekelskiftet. De flesta fotografierna är kopierade på ett speciellt kontaktpapper med silverbromidemulsion. Några är utförda enligt den gamla platina-palladium metoden där en emulsion innehållande platina eller palladium penslas på ett akvarellpapper för att sedan belysas i vanligt solljus eller, ett UV-ljus från solarium vilket ger en exponeringstid på mellan 5 och 30 minuter. bilden framkallas sedan i ett bad av citronsyra. En tidsödande process och väldigt stimulerande. Det är många moment där bilden påverkas vilket gör att kontakten med verket blir väldigt koncentrerad under processen.

näver,spegel och hög vas
morian i ulriksdals slottspark med näver på bröstet
stilleben med näver och fjäril

© 2025 Utställningen Mellanrum

Tema av Anders Norén